Σχεσεις

Πώς καταντούν έτσι οι άνθρωποι που κάποτε αγάπησαν και έζησαν μαζί;

Γράφει η Ειρήνη Στέφα

Τίποτα δεν έμεινε να μας θυμίζει, τί ζήσαμε. Τα ριμάξαμε όλα. Κάπου ανάμεσα στα συντρίμμια, αχνοφαινόταν παλιότερα μια λάμψη.

Εκεί είχες αφήσει τη φλόγα. Μα έσβησε τώρα κι αυτή και δεν μπορείς πια να την ξανά ανάψεις. Κι αναρωτιέσαι. Πως καταντούν έτσι οι άνθρωποι;

Άνθρωποι που έδωσαν, πήραν, πάλεψαν, έκλαψαν, πόνεσαν, αγάπησαν, έζησαν! Πως καταντούν έτσι;. Γιατί δεν φεύγουν, όταν τελειώνει; Τί σημασία έχει, να βγάζουν μολύβι και χαρτί, να σημειώνουν ποιός πήρε τί και ποιός έδωσε, χωρίς να πάρει.

Κρίμα είναι να ξεφτιλίζεις εκείνο που έζησες. Κι αν τώρα σε κατηγορώ πως είσαι λίγος, άδειος και μικρός, ξεχνώντας πως υπήρξες επιλογή μου. Ουσιαστικά, κατηγορώ τον εαυτό μου και μόνο. Εμένα την ίδια κατηγορώ. Δεν έχει ποτέ, να κάνει με τον απέναντι.

Αν ήσουν όλα εκείνα που τώρα λέω, γιατί σε επέλεξα; Γιατί δεν το κατάλαβα; Γιατί το έκρυψες καλά; Μα και πάλι εγώ φταίω. Εγώ επέλεξα, να σε πιστέψω. Επέλεξα, να σου ανοίξω για να μπεις. Και τώρα σε κατηγορώ, που ήσουν “ακαταστασία” και τα έκανες όλα ρημαδιό. Μα αυτό ήσουν και εγώ το ήξερα κι επέλεξα να το κουκουλώνω.

Μην θυμώνετε μωρέ. Δεν φταίει ο απέναντι, ποτέ. Πάντα εμείς αφήνουμε να μας διαλύσουν. Κάθε φορα, επιλέγουμε εκείνον, που έχουμε ανάγκη. Για να κάνει τη “ζημιά” και να έχουμε μετά να λέμε. Και λέγοντας να κλαίμε. Φτάνει μωρέ. Πάει καιρός τώρα που τελείωσε. Σταμάτα να αναμασάς, τα ίδια ξανά και ξανά. Τελείωσε. Χάσατε.

Συμβαίνουν αυτά. Ξεκόλλα και προχώρα. Κατάντησες καημένη. Κατάντησες. Τραβά μπρος και μη σε νοιάζει τίποτα. Ή θα τσακιστεις. Ή θα πετάξεις. Τουλάχιστον δεν θα σέρνεσαι. Φεύγα. Και καλά ταξίδια.

Ειρήνη Στέφα

 • Bio
 • Latest Posts

(Visited 1 times, 1 visits today)
1 Comment
 • Reply
  JOHN84
  12/01/2017 at 9:10 pm

  Όταν βρισκόμαστε στη θέση του θύματος κατηγορούμε τον εαυτό μας (ή ενίοτε τους άλλους) για το γεγονός ότι μας πλήγωσαν ή τους αφήσαμε να μας πληγώσουν. Μήπως όμως δεν έχουμε κάνει και εμείς το ίδιο; Δεν έχουμε βρεθεί και εμείς στη θέση του θύτη; Δεν έχουμε πληγώσει ανθρώπους που μας αγάπησαν και πίστεψαν σε μας; Δεν θα μας κατηγορούν; Δε θα κατηγορούν τους εαυτούς τους που επέτρεψαν να τους πληγώσουμε;
  Έτσι είναι η ζωή δυστυχώς. Φαύλος κύκλος. Η μόνη τύχη είναι να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε το ίδιο από τον ίδιο άνθρωπο.

Leave a Reply