Ψυχολογια

Η συγγνώμη για να μετράει, θέλει πράξεις!

Γράφει η Μάρω Γκούτσια

Τι να σου πω… Πάλι τσακωθήκατε; Πάλι τα ίδια; Κι εσύ τι έκανες;

Ζήτησες συγγνώμη ξανά. Μα τι νομίζεις ότι είναι αυτή η λέξη; Έχεις υπολογίσει πόσες συγγνώμες έχεις ζητήσει τον τελευταίο καιρό για το ίδιο θέμα;

Θυμάσαι τι λέει ο κόσμος; «Από τότε που βγήκε το συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο»…

Όχι δε σε κατηγορώ. Απλώς προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις ότι η λέξη συγγνώμη όταν ειπωθεί, δε λύνει αυτόματα όλα τα προβλήματα μιας σχέσης. Η συγγνώμη σε λέξεις φανερώνει τη μετάνοια σου εκείνη τη στιγμή. Αυτό και μόνο. Και ποιος ξέρει για ποιο λόγο στ’αλήθεια μετανιώνεις. Ίσως γιατί έδωσες συνέχεια σε κάποιο ειρωνικό σχόλιο ή ακόμα και που ξεκίνησες την κουβέντα.

Η συγγνώμη σε πράξεις είναι κάτι εντελώς διαφορετικό…

Όχι, καλύτερα να μη ζητήσεις συγγνώμη. Χειρότερα τα κάνεις. Δεν το καταλαβαίνεις;

Τι νομίζεις; Ότι δείχνεις τη μετάνοια σου;

Δεν τη δείχνεις! Τη λες! Να τη δείξεις, αυτό πρέπει να κάνεις! Μην περιμένεις κάποια ουσιαστική αλλαγή με το να ζητάς συγγνώμη κι έπειτα να μπαίνεις ξανά στην ίδια τροχιά.

Άκου τον άνθρωπό σου επιτέλους! Μην εστιάζεις στις φωνές και τα τελεσίδικα, αλλά στην ουσία που κρύβεται πίσω από αυτά. Δηλαδή, στο πρόβλημα.

Η συμπεριφορά σου είναι το πρόβλημα! Αυτό προσπαθεί να σου πει και να σου δείξει με κάθε τρόπο, με τα παράπονα, τις ανασφάλειες, τις απαιτήσεις, τα νεύρα. Αυτό τον τρόπο έχει να στο δείξει κι αυτόν οφείλεις να κατανοήσεις, αν πιστεύεις ότι αγαπάς αυτόν τον άνθρωπο και θέλεις να συνεχίσεις μια αληθινή σχέση μαζί του.

Τι λες; Σε μπερδεύω;

Είναι πολύ απλό να το κατανοήσεις, αλλά πολύπλοκο να το πράξεις. Η καλύτερη συγγνώμη είναι η αλλαγή συμπεριφοράς.

Νομίζεις πως σου προτείνω να αλλάξεις χαρακτήρα; Κάνεις λάθος.

Δεν αναφέρομαι στην προσωπικότητα σου. Μιλάω για τη συμπεριφορά σου. Τον χαρακτήρα σου τον αγαπάει, δεν το βλέπεις; Γι’ αυτό το λόγο επιμένει. Επιμένει για να καταλάβεις. Η συμπεριφορά μας αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες. Όπως τότε που άλλαξες συμπεριφορά και ξεκίνησαν οι καβγάδες, έτσι μπορείς και τώρα. Η αλλαγή στην συμπεριφορά σου θα φανερώσει μια πραγματική μετάνοια. Δε χρειάζεται να το πεις, αρκεί να το κάνεις. Δεν είναι τίποτα για σένα να θυμηθείς πόσο σεβόσουν και θαύμαζες αυτό τον άνθρωπο, πριν γίνει δεδομένος για σένα. Εσύ μου τα έλεγες.

Μόλις αλλάξεις εσύ, θα παρατηρήσεις ότι κι ο άλλος αλλάζει.

Να το θυμάσαι αυτό! Έχει ισχύ ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι. Μπορεί να αλλάξει όλες τις συνθήκες γύρω σου.

Το κυριότερο είναι να ακούσεις για μια φορά με προσοχή τι έχει να σου πει ο άνθρωπός σου. Άκου και συγκεντρώσου. Προσπάθησε να μην ξεφύγει το μυαλό σου προς άλλες κατευθύνσεις. Άκου για να κατανοήσεις και όχι για να απαντήσεις ή να κρίνεις. Αμέσως θα δεις το τοπίο να ξεκαθαρίζει. Θα καταλάβεις τι κάνεις λάθος, αλλά μην αντιδράσεις με θυμό επειδή μπορεί να αισθανθείς πως σε θίγει. Επεξεργάσου μόνος σου το πρόβλημα και άλλαξε συμπεριφορά για να το λύσεις. Και μην ξεχάσεις να δεσμευτείς με αυτή την αλλαγή, ώστε να αποφύγεις την κατάληξη σε έναν φαύλο κύκλο.

Μη ζητήσεις απλά μια συγγνώμη.

Λες ότι πραγματικά την εννοείς.

Το ξέρω… Όμως, χρειάζονται πράξεις για να το αποδείξεις.

Μη μείνεις στα πολλαπλώς ειπωμένα, για άλλη μια φορά…

Μαρία Γκούτσια

  • Bio
  • Latest Posts

About

Ότι λατρεύω να γράφω, θα στο πω. Ότι αγαπώ τη μουσική και τα βιβλία, κι αυτό θα στο πω. Ότι ονειρεύομαι καθημερινά και με τα μάτια ανοιχτά, ε δεν μπορώ να στο κρύψω! Ότι είμαι ελεύθερο πνεύμα με πολλές ανησυχίες, δεν μπορώ να στο πω, θα το δεις. Ότι ζω πλέον σε ένα νησί μακριά από την πόλη, θα χαρώ πολύ να το ακούσεις. Ότι φοβάμαι τα «πρέπει» και τα «για πάντα» και με ξενίζουν τα «ποτέ», πλέον τολμώ να στο πω. Να σου πω και κάτι τελευταίο; Βαριέμαι εύκολα, κάνω συνεχώς «του κεφαλιού μου», θέλω να μάθω πολλά και να ζήσω τα πάντα! Αλλά αυτό, να μην το πεις πουθενά…!

(Visited 1 times, 2 visits today)
No Comments

    Leave a Reply