Φιλια

Δεν είναι όλοι όσοι περνάνε από την ζωή σου φίλοι

Γράφει ο Παντελής Χατζηκυριάκου
Φιλία. Μια καθημερινά χρησιμοποιούμενη και παρεξηγημένη λέξη. Φίλος ο γνωστός, φίλος ο συνάδερφος,
φίλος οποιοσδήποτε γεμίζει την καθημερινότητά σου και οποιοσδήποτε με τον οποίο έχετε κάποιες κοινές εμπειρίες ή κοινό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, καταφέρνοντας έτσι να περάσετε μαζί λίγο περισσότερο χρόνο.
Τι γίνεται όμως τις δύσκολες ώρες;
Τι γίνεται όταν αυτή η γεμάτη επικοινωνία και ενδιαφέροντα καθημερινότητα που σε κρατά μόνιμα
απασχολημένο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκτροχιάζεται και σε αναγκάζει να επαληθεύσεις την εγκυρότητα του όρου;
Τι γίνεται όταν ένα γεγονός που χρήζει πραγματικής επικοινωνίας, κατανόησης και πολλές φορές βοηθείας σε βγάζει από την καθημερινή σου πλάνη και έρχεται να σε τιμωρήσει για την ευκολία αυτή με την οποία τόσο απρόσεκτα και απερίσκεπτα προσδιορίζεις οποιονδήποτε με τον οποίο τυγχάνει να έχεις λίγη περισσότερη επικοινωνία;
Τότε καταλαβαίνεις ότι η φιλία είναι μια παρεξηγημένη έννοια.
Την φιλία την επαληθεύει ο χρόνος και οι καταστάσεις.
Πολλές είναι οι φιλίες που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις και χάθηκαν στον χρόνο.
Σχέσεις μεταξύ ατόμων με τις καλύτερες προοπτικές για διάρκεια. Αμοιβαία εκτίμηση, βαθύτερο δέσιμο, πραγματική επικοινωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις και σιωπηρή αποδοχή προδιαγεγραμμένων λαθών τις συνέπειες των οποίων αντιμετώπισαν και πάλι μαζί.
Υπάρχουν επίσης και οι εύκολες φιλίες. Χλιαρές σχέσεις ανθρώπων χωρίς φαιά ουσία, οι οποίες έμειναν
αναλλοίωτες  στον χρόνο επειδή ακριβώς οι απαιτήσεις αυτών που τις συντηρούσαν ήταν ελάχιστες.
Τι κάνει λοιπόν τη διαφορά μεταξύ φιλίας και “φιλίας”; Ποιο είναι αυτό το μαγικό συστατικό που τελικά δικαιολογεί την χρήση της λέξης;
Την διαφορά την κάνει η αμοιβαία θέληση διατήρησης της σχέσης αυτής.
Η ζωή προχωράει, ο άνθρωπος εξελίσσεται, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται και ο χρόνος λιγοστεύει.  Η σχέση που θα ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια, διατηρώντας τα αρχικά χαρακτηριστικά που την έδεσαν είναι η σχέση που μπορεί να ορίζεται και σαν φιλία.
Η σχέση αυτή που έχει γίνει μέρος της ζωής μας και δυναμώνει όσο ο χρόνος κυλά ανεξάρτητα από το τι αλλαγές έχει επιφέρει.
Το δέσιμο το οποίο δοκιμάζεται και επαληθεύεται συνεχώς σε ανύποπτους χρόνους και εντέλει διατηρείται.
Η φιλία είναι το δώρο του ανθρώπου προς τον άνθρωπο.
Μια αμφίδρομη σχέση που δικαιολογεί και χαρακτηρίζει την προσωπικότητα, τις επιλογές  και την γενικότερη εξέλιξη του ανθρώπου. Χρειάζεται καθημερινή περιποίηση, προσοχή και προστασία. Άλλοι την αναζητούν για μια ζωή και άλλοι την χάνουν μέσα απ’τα χέρια τους.  Είναι μια από τις ελάχιστες  και πιο εύθραυστες αξίες των ημερών που μπορεί να χτιστεί σε βάθος χρόνου και να διαλυθεί σε δευτερόλεπτα.
Παντελής Χατζηκυριάκου

  • Bio
  • Latest Posts

About

26 χρόνων από την Θεσσαλονίκη. Αν και πτυχιούχος λογιστής επαγγελματικά άστατος στην προσπάθειά μου να μην αφήσω αυτή τη χώρα, αυτή την πόλη! Τον ελεύθερό μου χρόνο με ένα χαρτί και ένα στυλό προσπαθώ να δώσω μορφή στις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκαλεί η κοινωνική, επαγγελματική και συναισθηματική ανισορροπία των ημερών. Χάρη στην γραφή, τον αθλητισμό, την μουσική και πότε - πότε το ζεϊμπέκικο καταφέρνω να δραπετεύω από το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης και να διοχετεύω κάπου την ενέργειά μου. Στόχος μου; Ένας και μοναδικός, να παραμείνω αυτούσιος και ονειροπόλος στον αγώνα μου για επιβίωση σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή! Love Letters profile

(Visited 1 times, 1 visits today)
No Comments

    Leave a Reply