Σχεσεις

Εκείνες οι σχέσεις που έμειναν να αλητεύουν μέσα μας

Γράφει ο Παντελής Χατζηκυριάκου

Ένας συνδυασμός λέξεων που στο άκουσμά τους ο καθένας κάνει τους δικούς του συνειρμούς. Εικόνες, χρώματα, σκηνικά και τοπία. Όλοι έχουν περάσει καταστάσεις που θα μπορούσαν να τιτλοφορήσουν κάπως έτσι.

Παραστάσεις χαραγμένες μέσα μας που ο καθένας έζησε και εντέλει κλείδωσε με τον δικό του τρόπο και τις ξεκλειδώνει πια που και που, σε πιο προσωπικές στιγμές του, μόνο και μόνο για να τις ξεσκονίσει λιγάκι, παίρνοντας έτσι ακόμη λίγη από την γεύση τους.

Πρόκειται για σχέσεις που οι καταστάσεις δεν τις άφησαν να εξελιχθούν, ή εξαιτίας αυτών εξελίχθηκαν καταστροφικά και αλητεύουν πλέον μέσα μας, με την ελπίδα πως κάπου παρακάτω, με κάποιον μαγικό τρόπο μπορεί και να λυτρωθούν. Συναισθήματα που παρά τους λόγους και  τις συνθήκες που τα κατέστησαν παράνομα, η δύναμη και η έντασή τους τα εξιλεώνει και τα αθωώνει, ανεξάρτητα από τις συνέπειες που επέφερε η θα επέφερε η συνέχιση τους.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει με κάποιο τέτοιο αγκάθι μέσα μας.

Να νιώθεις πως καίγεσαι σε ένα καζάνι που βράζει κι εσύ να ζητάς μια στιγμή ακόμα.  Να αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ αμαρτίας και ευχαρίστησης, ενοχής και δικαίωσης, ρίσκου και αγώνα για αυτοσυγκράτηση που τις περισσότερες φορές σε οδήγησε στην υπέρβαση των εσκαμμένων.

Πάθη αρρωστημένα που ξεκίνησαν απρόσμενα, κορυφώθηκαν και δεν χαλιναγωγήθηκαν από κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπες αντιλήψεις, φτάνοντας στον όλεθρο, παρασύροντας στον διάβα τους οτιδήποτε στάθηκε εμπόδιο στην εξέλιξή τους.

Για όσους κατάφεραν και άφησαν τέτοιες ιστορίες πίσω τους μένει πάντα ένα απωθημένο. Ένα παράπονο που βγαίνει σε ανύποπτους χρόνους και πολλές φορές κρύβεται πίσω από έναν αναστεναγμό, ένα στιγμιαίο ταξίδι στα παλιά ή ένα τσιγάρο που δεν είχες σκοπό να ανάψεις. Παραμονεύει μέσα μας και δραπετεύει σε δόσεις με την πρώτη ευκαιρία, κάθε φορά που το ποτήρι γεμίζει λίγο παραπάνω ή ένα τραγούδι τις επαναφέρει στη μνήμη μας.

Πολλοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να δαμάσουν τον εαυτό τους και να ελέγξουν τέτοιες καταστάσεις, περισσότεροι όμως όσοι τις έζησαν ως το τέλος αντιμετωπίζοντας όλες τις καταστροφικές συνέπειες που ακολούθησαν, παρακολουθώντας μία προς μία όλες τις παράπλευρες απώλειες.

Είναι επιλογές που ενσαρκώνουν την έννοια του κόστους. Να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων κάνοντας το σωστό – καταδικάζοντας έτσι τον εαυτό σου να ζει με ένα απωθημένο; Ένα “γιατί” που θα σε στοιχειώσει και θα σε βασανίζει κάθε φορά που μια νέα απογοήτευση θα σου χτυπάει την πόρτα; Ή να ζήσεις τέτοιες ιστορίες με όλες σου τις αισθήσεις μέχρι το τέλος, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι συνέπειες, μόνο και μόνο γιατί δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά; Μεγάλη υπόθεση βλέπεις να σταματάς εκεί που πρέπει, σπουδαίο όμως πράγμα και το να αψηφάς τα πάντα για αυτό που νιώθεις.

111

Παντελής Χατζηκυριάκου

  • Bio
  • Latest Posts

About

26 χρόνων από την Θεσσαλονίκη. Αν και πτυχιούχος λογιστής επαγγελματικά άστατος στην προσπάθειά μου να μην αφήσω αυτή τη χώρα, αυτή την πόλη! Τον ελεύθερό μου χρόνο με ένα χαρτί και ένα στυλό προσπαθώ να δώσω μορφή στις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκαλεί η κοινωνική, επαγγελματική και συναισθηματική ανισορροπία των ημερών. Χάρη στην γραφή, τον αθλητισμό, την μουσική και πότε - πότε το ζεϊμπέκικο καταφέρνω να δραπετεύω από το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης και να διοχετεύω κάπου την ενέργειά μου. Στόχος μου; Ένας και μοναδικός, να παραμείνω αυτούσιος και ονειροπόλος στον αγώνα μου για επιβίωση σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή! Love Letters profile

(Visited 1 times, 1 visits today)
1 Comment
  • Reply
    Εκείνες οι σχέσεις που έμειναν να αλητεύουν μέσα μας – Newspolis
    09/04/2017 at 8:13 am

    […] Είναι επιλογές που ενσαρκώνουν την έννοια του κόστους. Να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων κάνοντας το σωστό – καταδικάζοντας έτσι τον εαυτό σου να ζει με ένα απωθημένο; Ένα “γιατί” που θα σε στοιχειώσει και θα σε βασανίζει κάθε φορά που μια νέα απογοήτευση θα σου χτυπάει την πόρτα; Ή να ζήσεις τέτοιες ιστορίες με όλες σου τις αισθήσεις μέχρι το τέλος, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι συνέπειες, μόνο και μόνο γιατί δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά; Μεγάλη υπόθεση βλέπεις να σταματάς εκεί που πρέπει, σπουδαίο όμως πράγμα και το να αψηφάς τα πάντα για αυτό που νιώθεις.πηγη […]

Leave a Reply