Σχεσεις

Μετά το “αντίο”, μην γυρίσεις πίσω ούτε για ένα βλέμμα..

Γράφει ο Παντελής Χατζηκυριάκου

“Αντίο” Μια λέξη ζωτικής σημασίας, πέντε απλά – πλην όμως καθοριστικά γράμματα τα οποία μπορούν να βάλουν τέλος σε όλα όσα σε κρατάνε πίσω και να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας ζωής. Η αρχή του τέλους που λέμε.

Πρόκειται για την στιγμή που όλος σου ο κόσμος τρέμει και το μόνο πράγμα που έχει μείνει να κάνεις είναι να πάρεις μια πέτρα και να την πετάξεις πίσω σου.

Είναι μια κουβέντα που την φοβόσουν καιρό, χρειάστηκε πολλή σκέψη, περίσσια αποφασιστικότητα και πραγματική θέληση να πας παρακάτω.

Συναισθήματα, αντοχές, δισταγμοί και δεύτερες σκέψεις πάνε περίπατο. Όλο σου το είναι συγκεντρώνεται σε μια λέξη και όλο σου το σώμα συντελεί στην εκφορά της. Είσαι πλέον έτοιμος για το μεγάλο ταξίδι.

Θα ακολουθήσει ένας μικρός θάνατος. Μέρες που δεν θα περνούν, νύχτες που δεν θα ξημερώνουν και στιγμές που ο ίδιος ο χρόνος θα μοιάζει να είναι ο χειρότερος εχθρός σου. Θα παλέψεις με τους δαίμονές σου, θα σκοτώσεις προσωπικές σου χίμαιρες και θα ταξιδέψεις σε αταξίδευτα νερά στα άδυτα της ψυχής σου.

Πρόκειται για ένα σεργιάνι σε μέρη ανήλιαγα που αν και τόσο προσωπικά, σου ήταν άγνωστα στην μέχρι τότε ζωή σου. Μια ανάβαση σε έναν Γολγοθά συνοδευόμενη από μελωδίες που θα διαδέχονται η μια την άλλη καθώς το κουβάρι αυτό της εσωτερικής αναζήτησης θα ξετυλίγεται λίγο – λίγο και η δύναμη σου η οποία είχε πια φτάσει στο ζενίθ της θα αρχίσει να επανέρχεται δειλά – δειλά κάθε φορά που θα ανακαλύπτεις κάτι καινούριο αναφορικά με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Κάπου εκεί λοιπόν, σε ένα από αυτά τα αξημέρωτα βράδια θα ανατείλει ένας καινούριος ήλιος.

Κάπου εκεί έρχεται επιτέλους η στιγμή που δεν έχεις ανάγκη πια κανέναν, σηκώνεσαι και πατάς στα πόδια σου με μια δύναμη και μια σταθερότητα που δεν ήξερες πως έχεις. Η απόγνωση και η αδυναμία που έντυναν το βλέμμα σου θα αντικατασταθούν με εμπειρία, σιγουριά, γαλήνη και ηρεμία. Τα σημάδια μπορεί να υπάρχουν ακόμα άλλα οι πρώτες ενδείξεις επούλωσης είναι πλέον εμφανείς. Είσαι πια σε θέση να κρίνεις που έφταιξες και που όχι, να θέσεις εσύ ο ίδιος μέτρα και σταθμά σε οτιδήποτε σε κρατούσε δέσμιο της ίδιας σου της ζωής και να σχεδιάσεις το μέλλον σου βασιζόμενος πλέον στον εαυτό σου και μόνο.

Στο σημείο λοιπόν αυτό μπορείς και να ξεκινήσεις και να πιστεύεις σε θαύματα. Γιατί αν δεν είναι θαύμα αυτό τότε τι είναι…; Υπέβαλλες τον εαυτό σου σε μια κόλαση από την οποία και πέρασες. Έζησες παρέα με την μοναξιά, την απώλεια και την αυταπάρνηση. Έκανες δεύτερη σου φύση τον πόνο τον οποίο και ανάσαινες νύχτα και μέρα. Έπνιξες το παράπονο κάθε φορά που το κλάμα σου γινόταν η φωνή βοώντος εν τη ερήμω και εξάντλησες τις φυσικές σου ανάγκες για ψυχική ηρεμία και ισορροποιημένη διάθεση.

Γύρνα λοιπόν πίσω και ρίξε μια τελευταία ματιά στην μέχρι τώρα διαδρομή, είναι μια διαδρομή της οποίας το τέλος μπορούσες μόνο να το φανταστείς όταν έπαιρνες την μεγάλη απόφαση. Κοίταξέ την  μια τελευταία φορά απαλλαγμένος από πάθη και αρνητικά συναισθήματα, αγάπησέ την γιατί αυτή ήταν ο λόγος που είσαι σήμερα καλύτερος άνθρωπος, εκτίμησε τον αγώνα που έδωσες με τον ίδιο σου εαυτό για να φτάσεις εδώ που είσαι και υποσχέσου στον εαυτό σου να μην γυρίσεις πίσω ποτέ ξανά.

Παντελής Χατζηκυριάκου

 • Bio
 • Latest Posts

About

26 χρόνων από την Θεσσαλονίκη. Αν και πτυχιούχος λογιστής επαγγελματικά άστατος στην προσπάθειά μου να μην αφήσω αυτή τη χώρα, αυτή την πόλη! Τον ελεύθερό μου χρόνο με ένα χαρτί και ένα στυλό προσπαθώ να δώσω μορφή στις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκαλεί η κοινωνική, επαγγελματική και συναισθηματική ανισορροπία των ημερών. Χάρη στην γραφή, τον αθλητισμό, την μουσική και πότε - πότε το ζεϊμπέκικο καταφέρνω να δραπετεύω από το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης και να διοχετεύω κάπου την ενέργειά μου. Στόχος μου; Ένας και μοναδικός, να παραμείνω αυτούσιος και ονειροπόλος στον αγώνα μου για επιβίωση σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή! Love Letters profile

(Visited 1 times, 1 visits today)
3 Comments
 • Reply
  Fitoula
  12/04/2017 at 11:26 pm

  Υπέροχο!!!

 • Reply
  Μετά το “αντίο”, μην γυρίσεις πίσω ούτε για ένα βλέμμα – Newspolis
  14/04/2017 at 3:43 pm

  […] Γύρνα λοιπόν πίσω και ρίξε μια τελευταία ματιά στην μέχρι τώρα διαδρομή, είναι μια διαδρομή της οποίας το τέλος μπορούσες μόνο να το φανταστείς όταν έπαιρνες την μεγάλη απόφαση. Κοίταξέ την μια τελευταία φορά απαλλαγμένος από πάθη και αρνητικά συναισθήματα, αγάπησέ την γιατί αυτή ήταν ο λόγος που είσαι σήμερα καλύτερος άνθρωπος, εκτίμησε τον αγώνα που έδωσες με τον ίδιο σου εαυτό για να φτάσεις εδώ που είσαι και υποσχέσου στον εαυτό σου να μην γυρίσεις πίσω ποτέ ξανά.πηγη […]

Leave a Reply