Σχεσεις

Είσαι σίγουρος πως δεν προσπαθείς να αλλάξεις τίποτα στον άνθρωπό σου;

Γράφει ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος

Αν κάθε φορά που ακούω την φράση «δεν θέλω ν’ αλλάξω τίποτα στον άνθρωπο μου» έπαιρνα ένα ευρώ, θα είχα λύσει τώρα το βιοποριστικό μου πρόβλημα, θ’ αγόραζα εκείνο το κάστρο στη Σκωτία που έχω βάλει στο μάτι και θα σας έγραφα πίνοντας το ουίσκι από το δικό μου κελάρι. Το θέμα είναι ότι οι φράσεις που ξεστομίζονται μ’ ευκολία συνήθως δεν έχουν οικονομικό τίμημα. Σε διαφορετική περίπτωση πιστεύω θα τις ξεστομίζαμε πιο δύσκολα και με σύνεση. Είναι ο λόγος που σέβομαι τους δωρικούς ανθρώπους. Αυτούς που λένε λίγα και κάνουν πολλά. Σπανίζουν στις μέρες μας και θα ήθελα να τους μοιάσω αλλά μάλλον δεν προλαβαίνω σε αυτή την ζωή τουλάχιστον.

Πίσω στην αρχική μας κουβέντα. Με το χέρι στην καρδιά πόσοι από εμάς δεν έχουν προσπαθήσει ν’ αλλάξουν πράγματα στον/στην σύντροφό τους; Μερικές πινελιές στην εμφάνιση και στο ντύσιμο, αλλαγή σε συνήθειες και τρόπους που μας φαίνονται ενοχλητικοί και υιοθέτηση νέων είναι κάποιες από τις συνηθέστερες αλλαγές. Η προφανής εξήγηση είναι ότι όλα γίνονται για το καλό του. Οι παραινέσεις και οι συμβουλές μας αποσκοπούν στην βελτίωση τους. Εξάλλου για αυτό δεν είναι τα ζευγάρια ; N’ αγαπιούνται, να συμπληρώνονται και να βελτιώνει ο ένας τον άλλον;

Αυτή είναι η προφανής και πολλές φορές βολική εξήγηση που μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα και να γίνονται οι αγκαλιές πιο ζεστές τα κρύα βράδια του χειμώνα. Όχι πως δεν είναι αλήθεια. Αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι όλη η αλήθεια. Μπαίνεις στην διαδικασία ν’ αλλάξεις τον άλλον γιατί ενδόμυχα ή όχι τόσο ενδόμυχα θέλεις να τον φέρεις κοντά στα πρότυπα που έχεις στο νου σου. Μεγαλώνοντας, όλοι κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι το ιδανικό δεν υπάρχει. Συνεπώς είτε εξιδανικεύεις τον/την σύντροφό σου είτε προσπαθείς να τον φέρεις πιο κοντά στα μέτρα σου.

Ανθρώπινες και κατανοητές αυτές οι προσπάθειες. Αλλά στ’ αλήθεια αξίζει τον κόπο ; Πραγματικά απάντηση δεν έχω. Είμαι της άποψης ότι τον σύντροφο, τον φίλο, τον συγγενή, τον γνωστό τον δέχεσαι ή τον απορρίπτεις για αυτό που είναι. Δεν είναι οι ανθρώπινες ψυχές μάρμαρο να το σμιλεύεις κατά το δοκούν. Δέχεσαι την ολότητα και αυτή η αποδοχή ή απόρριψη απλοποιεί την ζωη σου. Αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η σωστή στάση συνεπώς όποια διαφορετική απάντηση και ένσταση εκ μέρους σας καλοδεχούμενη.

Τα σέβη μου

Λουκάς Αναγνωστόπουλος

  • Bio
  • Latest Posts

About

Είμαι ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος. Πατέρας, σύζυγος, δημόσιος υπάλληλος. Ο ορισμός του μικροαστού. Απενεχοποιημένα αποδεχόμενος τον ρόλο μου εξακολουθώ να αναζητώ τον χρόνο και τον χρήμα που θα μου επιτρέψουν ανενόχλητα να διαβάζω και να ταξιδεύω. Διαβάζετε με δική σας ευθύνη τα ατάκτως ερριμμένα γραπτά μου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
No Comments

    Leave a Reply